Over deze site

Paul Mercken door Kees Wennekendonk

Paul Mercken door Kees Wennekendonk, 2014

Verzameling

ik verzamel kunst
zonder vooropgezet plan
op de bonnefooi
kijk nu, mijn muren zijn vol
einde van het vergaren

Ik weet niet of anderen verzamelaar worden geboren, maar in mijn geval ben ik het geleidelijk aan geworden. Van kunst nog wel. Ik mag aannemen dat iemand die meer dan 30 kunstwerken bezit, aanspraak mag maken op die omschrijving.

Van een kleine 2 m2 (een Dzjind, een nachtfoto, een aluminium schilderij), tot gewone maten, van ingelijste werken tot sculpturen, van de artist uit Ulaanbaatar en Vanessa Bell via Afrikaanse en Bulgaarse bevriende kunstenaars en een goede-doelen schilder uit Rio tot Herman Brood, Andy Warhol en Urbex-fotograaf Wil Westerbeek, van Jazz-coryfeeën en pianospelers tot Japanse spreuken en een Congolees wandtapijt, van beelden uit Zimbabwe, Katanga en India tot houtsnijwerk uit de Pijp en een schrijnwerkkastje van mijn vader uit de 30-er jaren, van huiselijke taferelen via landschappen en gebouwen tot de Schoonheid van het verval.

Mijn bescheiden appartement is een museum geworden.

art en levenskunst –
mijn veganistische vriend [1]
roept altijd: kunst moet!
De vrolijke veganist
dat is Floris van den Berg

Paul Mercken

[1] Floris van den Berg, De vrolijke veganist. Ethiek in een veranderende wereld (The joyous vegan. Ethics in a changing world), 2013, Houtekiet, 215 pp.

 

 

Toelichting